Bu yazımızda yaz aylarında sık sık görülen kedi ve köpeklerimizdeki pire sorununa ve bu sorunu nasıl önlenebileceği konusuna değineceğiz. Pireler, yaşamını kanla sürdüren küçük uçmayan böceklerdir. Pirenin yaşamı boyunca geçtiği 4 evre vardır; yumurta, larva, pupa ve yetişkin evreleridir. Yetişkin Pirelerin doğurduğu yumurtalar çatlayarak larva 1-2 hafta içinde de pupa evresine geçilmektedir. Pireler genellikle belirli konak türü üzerinde bulunmaktadır.


Kedilerde Pire Sorunu Nedir?

Kedi dostlarımızda görülebilecek pireler evinizin bahçesinden, dışarıya çıktığın da veya bir arada bulunduğu hayvanlardan bulaşma ihtimali söz konusudur. Pirelerin oluşması için 23-24 derce sıcaklık gerektirmektedir. Kedi dostlarımızın vücut ısısı yüksek olduğu için pirelerin bulaşma ve yaşama ihtimali yüksektir.

Peki kediniz de pire olup olmadığını nasıl anlayabiliriz;

Kedi dostlarımız kendilerini temizleyebilen canlılar oldukları için pire sorununu başta anlamak mümkün olmayabilir. Ancak ilerleyen zamanlarda kedinizde ki kaşıntıların artması, sürekli huysuz bir hale gelmesi, sizleri pire sorunundan şüphelendirebilir. Bunu anlaya bilmeniz için kedi dostunuza pire kontrolü yapmak gerekmektedir. 

Bu işlemi yaparken kedinizi ürkütmeden ince dişli tarak yardımıyla tüylerin arasını kontrol ederek, tarama işlemini gerçekleştirin. Eğer gözünüze çarpan küçük, zıplayan böcekler görürseniz pire bakımı yapmanız gerekmektedir.

Kedilerde Pire Tedavisi Nasıl Yapılır?

- Kedinizi yetişkin pireler çoğalmadan kurtarmak için; İnce dişli pire tarağı ile ılık su ve sıvı bulaşık deterjan karışımını kullanarak kedinizi tarayabilirsiniz. Bu işlem sayesinde büyük pirelerden ve yumurtalarından kurtulabilirsiniz. 
- Kedinize tarama işlemi ve yıkama işlemi yaparak pirelerin azalması sağlanabilir.
- Kullanılan pire ilaçlarında kedi dostlarınıza özel olduğuna dikkat edilmelidir.
- Pire şampuanı ve damlası kesin çözüm olmamakla birlikte canlı pirelerin ölmesine neden olmaktadır.
- Kedi dostunuzdaki pire sorununu gidermek için kesin sonuç veteriner kliniğine götürmek olacaktır.


Köpeklerde Pire Sorunu Nedir?

Köpek dostlarımızdaki pirelerde kedilerde ki gibi dışarıda, evinizin bahçesinden veya bir arada bulunduğu diğer canlılardan geçebilmektedir. Köpeğinize geçen pireler tüy köklerinde yer edinerek zaman içerisinde çoğalıp, baş, kuyruk, göbek, kol çukurları ve boyun bölgelerinde görülen normalden daha şiddetli kaşınmasına, huysuzluk etmesine yol açmaktadır. Sürekli kaşınma devam ettiğinde köpeğinizde tüy dökülmesi, deri enfeksiyonları görülebilir. 

Ana belirtiler olarak;
- Köpeğinizin kaşınan kısımları ısırması ve yalaması
- Derisinde görülen kızarıklar
- Diz, ayak bileği ve dirsek kısımlarında oluşabilecek deri dökülmeleri görülmektedir.

Köpeklerde Pire Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pire tedavisine ilk olarak köpeğinizin yaşadığı yerden başlamalısınız. Evinizdeki eşyaları, oturma alanı, mobilyaları, varsa bahçe kısmını ilaçlamanız gerekmektedir. 
- Pirelerin yetişkinliğe ulaşmadan önlenmesi önemlidir. Bu yüzden Köpeğinize pire tozu ve damlası kullanarak canlı pirelerden, yumurtalardan kurtulması sağlanabilir.
- Pire şampuanını kullanarak köpeğinizi yıkayıp tarama işlemi de etkili olmaktadır.
- Köpeğinizde ki pire sorununu gidermek için kesin sonuç veteriner kliniğine götürmektir.

Kedi ve Köpek Dostlarımızı Pirelerde Korumak İçin;
- Deriye Damlatılan İlaç Çeşitleri: Kullanımı ve etkisi ayda 1 defadır.
- Pire Spreyleri: Aeresol ya da pompalı şişeler ile kullanılmaktadır. Kullanım için açık alan tercih edilmelidir. 
- Pire İlaçlı Şampuanlar: Uygulama esnasında kedi ve köpeğinizin üzerinde 10 dk kadar bekletilmedir.
- Pire Tasmaları: Kullanımı yaygın olan pire tasmasında Keri ve köpeğinizin derisine temas edecek şekilde takılmalıdır.
- Ağızdan veya Enjeksiyonla Uygulanan İlaçlar: Veteriner hekimi tarafında uygulanmaktadır.
- Pire Tarakları: İlaç kullanımının söz konusu olmadığı durumlarda Hasta, gebe ve yavru hayvanlarda kullanılmaktadır.

Kedi ve köpek dostlarımızın karşılaşacağı pire sorunu; kullanacağınız ilaçlarla, pire karşıtı ürünlerle ve dostlarınızın bulunduğu ortamları temizleyerek üstesinden gelebilirsiniz. Konumuz ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.