Bu yazımızda Kedi ve Köpek dostlarımızın tüy bakımının nasıl yapıldığına, tüy bakımı yapılmayan dostlarımıza olası etkileri nelerdir? konu başlıklarına değineceğiz.

Aslında bakarsanız kedi ve köpeklerde ki tüy bakımı basit bir işlem gibi görünse de kedi ve köpekler için önem arz eden konulardan birisidir. 


İlk olarak Kedi tüy bakımı konusuna değinecek olursak; kedilerin tüylerini fırçalama veya tarama işlemleri yeterli olacaktır. Yapılan olunan bu işlem sayesinde kedilerin ölü tüyleri toplanarak, tüyün daha canlı ve parlak görünüme sahip olur. Aynı zamanda kedilerin kan dolaşımı hızlanarak düzene girmesini sağlar. 

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerde tüy bakımı tüyün çıkış yönüne göre taranarak düğüm olan tüylerin açılmasıyla tüy karmaşıklığının gidermektedir. Daha sonra aksi yöne doğru tarayarak dökülen tüyler uzaklaştırılır.

Mevsimsel tüy dökme dönemlerinde kedilerin tüy dökme oranı normale göre artacağı için   fırçalama işlemleri yapılması önerilmektedir. Ortalama 5-10 dakika süren bu işlem kedinin sakinliğine göre değişebilmektedir. Bu süreyi kedilerin durumuna göre ayarlaya bilirsiniz. Bu işlemlerin sonucunda kedi dostunuzun canını yakmamaya ve onu sıkmadan sakin bir şekilde tüy bakımı işlemini sonlandıra bilirsiniz.

Peki bu tüy bakım işlemini ne sıklıkla yapmak gerekir;

Kedilerin cinsine, tüyün uzunluğuna, sıklığına göre değişkenlik gösterirken, uzun tüylü kediler her gün, kısa ve orta tüylü kediler hafta 1-2 defa tüy bakımı yapmanız yeterli olacaktır.

Bir önceki paragrafta bahsettiğim gibi mevsimsel tüy dökme dönemlerine (ilkbahar ve sonbahar) dikkat etmek gerekir. Çünkü bu dönemlerde kedinin tüy dökme oranı normalden daha fazla olacağı için tarama işlemlerini arttırmak gerekmektedir.

Kedilerde tüy bakımı yapılmazsa ne olur;
- Kedilerin tüy parlaklığı matlaşmaya başlar.
- Tüyler güçsüzleşerek, tüy dökülme sıklığı artar.
- Dış parazit görünümü başar.
- Tüy yumağı olan tüyler sindirim sisteminde sorunlara sebep olabilir.


Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpek dostlarımızın tüy uzunlukları; üzün tüylü, orta uzunlukta tüy ve kısa tüylü olmak üzere 3 ana başlık altında toplamak mümkündür. Uzun tüylü köpek dostlarımızın tüy bakımını sıklıkla yapmak gerekmektedir. Özellikle tüy dökme dönelerinde (ilkbahar ve sonbahar) daha sıklıkla bakım yapılmalıdır. Normal şartlarda ise haftada bir kez yapmanız yeterli olacaktır.

Köpeklerin Bakımı Nasıl Yapılır?

İlk olarak sırt bölgesine fırçalama işlemi uygulanır. Orta sertlikteki fırça yardımıyla köpeğin baş kısmından başlayarak, geriye doğru sıvazlanarak tarama işlemi gerçekleştirir. Daha sonra göğüs kısmı ve yan bölümler aşağıya doğru fırçalanır. Yapmış olduğunuz bu bakım sayesinde kıl kökleri güçlenerek deriye masaj yerine geçerek, deri altındaki toz, zararlı maddeleri de kabartır. 

Daha sonra ıslatma işlemi ile beraber yumuşak bir bez parçası ile tüylerin çıkış yönüne doğru her bir bölüm güzelce temizlenir. Bu sayede kene, pire görülür ise önlemler almanıza yardımcı olur.

Eğer yavru bir köpeğe sahipseniz; köpeğin ilk aylarında günlük bakımı yapmanız gerekmektedir. Buradaki temel sebep köpeğin ölü tüylerden arınarak, vücuduna hâkim olmanızı sağlamaktır. Aynı zamanda köpeklerin küçük yaşlarda tüy bakımına alıştırmak ileriki dönemlerde sizlere kolaylık sağladığını göreceksiniz.

Peki tüy bakımı yapılmaz ise;
- Köpeklerin bulunduğu alanlar tüyler ile dolmaya başlar. Bu durum yaşadığınız ortamda hem sizin hem de köpeğin sağlığını riske atmaktadır.
- Köpeklerin kendi çabalarıyla ölü tüylerini dökmeye çalışacağı için cildine zarar vermesine yol açabilir.

Biz Doğukan ilaç olarak tüy dökme sorunu yasayan evcil dostlarımız için Ecosin ile en azından mevsim geçişlerinde 1 yıkama öneriyoruz. Sağlıklı günler dileriz.