Bir evcil hayvan besliyorsanız ve bu kedi ise muhtemelen zaman zaman kustuğuna şahit olmuşsunuzdur. Kedilerin kusması yaygın olarak görünsede bazen tıbbi müdahale gerektiren ciddi nedenler oluşturabilir. Neden kustuğunu ve ne gibi durumlarda veterinerinize danışmanız gerektiğini bilmek bu noktada önemlidir.


Kedilerde Kusmaya Neden olan Sebepler Nelerdir?

1- Tüy Yumakları
Kedilerde kusmanın en temel sebebi tüy toplarıdır. Kendilerini temizlemek için yaladıklarında vücutlarındaki tüyler ağzına girer. Kedilerde tükürme fonksiyonu olmadığı için bu tüyler karında birikir bu sebepten tüy yumağını kusarak dışarı atarlar.

Bu durumun önüne geçmek için yapılması gereken ilk şey kedinizi düzenli olarak fırçalamanızdır. Bu sayede kürkündeki ölü tüyleri toplayarak tüy yutmasını engelleyebilirsiniz.

2- Yabancı Besin Tüketimi
Siz farkında olmadan farklı bir besin veya alerjik reaksiyon gösterecek bir madde tükettiyse kedinizde kusma görülebilir. Ot ve bitki tükettiklerinde kusma durumu ortaya çıkabilir.

3- Mama Değişimi
Kedinizin mamasını sürekli değiştiriyorsanız midesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Kuru mamadan yaş mamaya geçmekte kusmaya yol açabilir. Bu gibi durumlar sonucunda kedinizde kusma oluyorsa eski mamasına dönerek kusma durumunu takip edebilirsiniz.

4- Kedi Parazitleri
Sindirim sisteminde yer alan parazitlerdir. Eğer kediniz kusuyorsa ve dışkısında solucan görüyorsanız muhtemelen kusmanın sebebi bu olabilir.Bu gibi durumlarda doğrudan veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.

Ağız yoluyla verilen ilaçların özellikle de antiparaziter gibi sürekli verilen ilaçların reflüye ve kusmaya sebep olabileceği unutulmamalıdır. Burada önemli olan bu yolla yapılması gereken bu tedavilerde kullanılan antiparaziterlerin film kaplı, aromalı ve kolay yuttulabilir şekil ve karakterde üretilmiş kedilere özel ilaçlar olmasıdır.

Kedilerde Kusma Şekilleri Nelerdir?

Kediler farklı durumlarda farklı şekillerde kusarlar. Hangi kusma şeklinin neye işaret ettiğini bilmek durumunu takip etmek için önemlidir. Kedilerde kusmanın içeriği, rengi, hangi süre ile günde kaç kere kustuğuna kadar olan durumun ne olduğunu anlayabilmek gerekir.

Akut Kusma
Kedilerde yalanırken bir miktar tüy yutmalarından dolayı oluşan tüyleri çıkartabilmek için kusarlar. Bu duruma normal bir kusma gözüyle bakılabilir ve her zaman olduğu için akut kusma olarak adlandırılır.

Kronik Kusma
Günde 3 ten fazla kusuyor ve bu aşağı yukarı her gün gerçekleşiyor ise kronik kusma belirtisidir. Aralıklı olarak kusmaların meydana gelmesi ciddi bakılabilecek bir durumdur. Bu tip kusmaların nedeni yiyecek kaynaklı alerji, metabolik rahatsızlıklar olabileceğinden acil olarak veterinere götürmeniz gerekir. Beklemek kediler için kötü sonuçlar yaratabilir.

Kan Kusma
Ciddi bir sorun olarak görünen kusma çeşitidir. Zehirlenme, tümörler, mide ve bağırsak ülserleri ya da iç kanama olma olasılığı yüksek olduğundan vakit kaybedilmeden en yakın veterinere başvurulmalıdır.

Kedilerde Sık Sık Kusma Görüldüğünde Ne Yapılmalıdır?

- 4-24 saat arasında mama verilmemesi kediniz için iyi olabilir.
- Sık sık ama azar azar olacak şekilde su verilebilir.

Kusma gerçekleştiğinde kedinizdeki durumu takip etmeniz son derece önemlidir. Kusmanın yol açabileceği ciddi problemler oluşturmadan farklı bir durum ile karşılaştığınızda kusmanın nedenini teşhis etmek ve en iyi tedaviyi belirlemek için vakit kaybedilmeden mutlaka veteriner hekime danışmalısınız.

Detaylı bilgi için bizlere sosyal medya kanallarımızdan ya da iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirisiniz.