Kedilerde sıklıkla rastlanan sağlık problemlerinden birisi de alerji hastalıklarıdır. Alerji hastalığı kedilerin bağışıklık sistemlerinin alerjen adındaki kimyasallara karşı tepki vermesinden veya hassasiyet göstermesinden meydana gelmektedir. Kedilerdeki alerji hastalığı dönemsel ya da kronik olabilmektedir. 


Kedilerde Görülen Alerji Belirtileri Nedir?

- Hapşırma, hırıltılı nefes alıp verme, öksürme,
- Sürekli kaşınma,
- Gözlerin sürekli akması,
- Kusma,
- İshal,
- İltihabın neden olduğu horlama,
- Patinin şişmesi,

Kedilerin Hangi Ürünlere Karşı Alerjisi Olur?

Kedi dostlarımızın bazıları hassas yapıda oldukları için birçok ürüne ve maddeye karşı alerjisi olabilmektedir. Bu maddeler arasında ağaç, çimen, küf, pas, polen tozları, mama, pire kontrol ürünleri, reçeteli ilaçlar, parfümler, temizlik ürünleri, sigara dumanı, kumaşlar, kauçuk ve plastik malzemeler sayılabilir. 

Kedilerde Görülen Alerji Türleri ve Tedavisi

Gıda Alerjisi: Gıda alerjileri çevresel alerjiler ile karıştırılsa da her ikisi de farklı bir alerji hastalığıdır. Gıda alerjilerinde kedinin yüz, baş ve boyun bölümlerinde kaşıntı ile birlikte cilt semptomları olmaktadır.

Gıda alerjisine herhangi bir protein, karbonhidrat, koruyucu, katkı maddesi ya da boya potansiyeli gibi alerjenler neden olabilir. Tedavi yöntemlerinden biri, kedinin tükettiği mamanın kesilerek başka mama çeşidine geçilmesidir. Veteriner hekimi kontrolünde kedinizin gösterdiği belirtiler doğrultusunda ishal önleyici, antibiyotikler ve bulantı önleyici ilaçlar verilebilir. 

Atopik Dermatit (Çevresel Alerjiler): Atopik alerjiler, polen, maya, toz ve depolama akarları veya insan kepeği nedenlerine bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Ayrıca kaşıntı, kulak enfeksiyonları, saç dökülmesi, solunum sorunu, konjuktive ve cilt plakları en çok rastlanan belirtilerdir.

Bu alerji hastalığına karşı kullanılan tedavi yöntemi immünoterapi ya da alerji aşılarıdır. Veteriner hekimi kontrolünde tedavi yöntemi belirlenebilir.

Pire Alerjisi Dermatit: Kedinizin cildinde meydana gelen alerji türüdür. Kedinizin baş, boyun ve karın kısmında yoğun olarak bulunur. Pire tedavisinde bu alerjiler için üretilmiş özel ilaçlar kullanılarak önlenebilir. Bu tedavi, kedinizin bulunduğu ortama göre değişebildiği için yaklaşık 3 ay sürmektedir. 

Alerjik Kontakt Dermatit: Cilt üzerinde polen, maya ya da akarlarla temas sonucunda ortaya çıkan alerji hastalığıdır. Bu alerjiye maruz kalan kedinin cildinde kızarıklık, şişme püstüller ve kabuklanmalar oluşur.

Kontakt dermatit tedavisinde, alerji olan bölge hipoalerjenik şampuan ve mendiller yardımı ile temizlenebilir. Ancak bu temizlik tüm kedilerde istenilen sonucu vermeyebilir.  Bu nedenle veteriner hekiminizin vereceği ilaç tedavisini uygulamak gerekebilir. 

Kutanöz ilaç döküntüleri: Kutanöz ilaç döküntüleri, kedilerde nadir görülen birkaç defa alınan ilaç sonucunda oluşan alerji hastalığıdır. Kedinizin vücudunda oluşan kızarıklık, kaşıntı, şişme, iltihap ve kurdeşen belirtilere deride dökülmelere hatta ciddi sorunlara neden olabilir. Tedavi süreci, genellikle veteriner hekimi kontrolünde reaksiyon oluşturan ilaç tespit edilerek klinikte yapılmaktadır. 

Alerjik Bronşit (Kedi Astımı): Alerjik bronşit diğer adıyla astım olarak bilinen hastalık kedilerde hırıltılı olarak nefes alma, öksürük ve nefes darlığı olarak bilinir. Kedinizin bağışıklık sisteminin düşük olması sonucunda havadaki alerjenlere kaşı aşırı tepki vermesi sonucu bronşit olmaktadır.

Bu alerjenler sigara dumanı, tozlu kedi kumu, saç spreyi, küfler, polen ve tozlar gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Alerjik bronşit tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişir. Veteriner hekiminizin kontrolü sonucunda hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisi veya veteriner kliniğinde bakım yapılabilir. 

Kısacası kedilerde görülebilecek alerji hastalığında öncelikle belirtileri gözlemleyerek veteriner hekiminize başvurabilirsiniz. Veteriner hekim kontrolünde alerjen çeşidi belirlenerek o doğrultuda tedavi yöntemi uygulanır.