Kedi dostlarımızın sıklıkla karşılaşabileceği sağlık sorunların başında sindirim sorunları gelmektedir. Kedi dostlarımızın sindirim sistemlerinde bağırsakta ki bakteri dengesi oldukça önemlidir. Çünkü en ufak bir mama düzeninin değişmesi, bazı sağlık sorunları ve uzun süreli kontrol dışı kullanılan antibiyotikler sindirim dengesini bozarak sindirim sorunlarına neden olabilmektedir.


1- Kedilerdeki Sindirim Sorunlarının Belirtileri Nelerdir?

Sindirim sistemi rahatsızlıkları, mamanın sindirim kanallarından geçiş hızını etkileyen bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Sindirim sorunlarında kusma ve ishal en sık rastlanan belirtidir. Buna bağlı olarak kabızlık, iştah kaybı, zehirlenme belirtileri de gözlemlenmektedir. 

Kedi dostlarımızda gözlemlenebilecek diğer belirtiler ise;

- Ağız kokusunun olması,
- İshal ve iştahsızlık halleri,
- Kilo kaybı ve karın ağrısı,
- Kusma ve kabızlık,
- Ateşin yükselmesi,
- Dehidrasyon,
- Halsizlik, Uyuşukluk ve Enerji kaybı, gibi belirtilerin birkaçının gözlemlendiği durumlarda veteriner hekimine başvurulması gerekmektedir.

2- Sindirim Sorunlarının Kaynaklandığı Nedenler?

Kedinizin mide veya bağırsak sorunlarından kaynaklı birçok neden sindirim sorunlarına sebep olabilir. Ancak yaşanan sindirim sorunlarının asıl çıkma nedenlerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;

- Kedinizin çok fazla tüy yutma ve kusma durumlarında,
- İnsan besinlerinin yiyeceklerinin tüketilmesi
- Kedinizin yaşayabileceği stres halleri,
- Sıklıkla mama değişimi ve daha önce tüketilmeyen mama çeşidi,
- Kalıtsal sindirim rahatsızlığının olması
- Zehirli olan bitki ve yiyecek tüketimi,
- Midenin tahriş olarak hassaslaşması,
- Bağırsaklardaki bakterilerin normalden fazla büyüme hali,
- Yeteri kadar üretilemeyen sindirim enzimleri ya da pankreas yangısı,
- Hastalık yapan parazitler gibi nedenler sindirim sistemlerinde sorunlara neden olmaktadır.

3- Sindirim Sorunlarının Türleri ve Nedenleri?

Kedi dostlarımızda görülebilecek birçok sindirim sorunlarının çeşitleri bulunmaktadır. Eğer kediniz sindirim sorunlarına neden olan belirtileri gösteriyor ise veteriner hekimin yapacağı test sonucu hangi sindirim sorunu ile karşı karşıya kalındığınızı öğrenilebilirsiniz.

Yaygın olarak görülen başlıca sindirim sorunları aşağıdaki gibidir:

- Akut Gastroenterit: Kedi dostlarımızın bozulmuş yemek tüketmesi, yabancı cisimleri yutma, toksit bitkileri yeme, iç parazitler, stres ve gıda alerjileri gibi durumlarda karşımıza bu sindirim sorunudur.

- Diyare: İç parazirler, stres hali, bozulmuş besinler, içilen kirli sular ve enfeksiyon sorunları diyare sindirim sorununa neden olmaktadır.

- Kolit: 5 yaş altındaki kedi dostlarımızda rastlanan ağrılı dışkı geçişi olana kalın bağırsak rahatsızlığıdır. Bu hastalık, mama değişikliği, gıda alerjileri, yabancı cisimlerin yutulması gibi nedenler sonucu ortaya çıkmaktadır. 

- Kabızlık: Kedinizin vücudu susuz kaldığında, kıl yutması, yaşın ilerlemesi, tümörler, omuriliği hastalığı, metabolik ya da endokrin bozuklukları gibi birçok sorundan kaynaklanabilmektedir.

- Pankreatit: Pankreatit, mide gerisinde uzanan ince, sivri şeklindeki salgı bezi olarak bilinen enfeksiyon hastalığıdır. Tam olarak nedeni bilinmese de kan akışındaki azalma, enfeksiyonlar, travmalar sayılabilmektedir.

- Huzursuz Bağırsak Sendromu: Kedinizin bağırsaklarında meydana gelen kronik bir hastalıktır. Gıda intoleransları veya aşırı stres neden olabilmektedir.

- Ekzokrin Pankreatit Yetmezliği: Genellikle kilo kaybı, iştah artışı ve yumuşak dışkı en belirgin özelliğidir. Kronik pankreatit en yaygın sebebidir.

- İnce Bağırsak Emilim Bozukluğu: Kedinizin ince bağırsağındaki iltihap sonucunda besin emilim işlevi bozularak, iştah kaybı, ishal gibi sorunlara neden olmaktadır.

Özetle kedi dostlarımızda görülen belirtiler sonucunda veteriner hekimine danışmanız gerekmektedir. Doktorunuzun önerdiği tedavi sonrasında kedinizin beslenmesine, bakımına ve diğer ihtiyaçlarını daha da dikkatli uygulayarak sağlık sorunlarını hızlıca atlatabilirsiniz.