Bu yazımızda Köpek dostlarımızda yaygın olarak görülen diş eti hastalığı nelerdir? konu başlığına değineceğiz. Köpeklerde diş eti hastalığı, ağız boşluğu ve diş eti çevresinde görülen bir bakteri enfeksiyonudur. İlk aşamada dişlerde tartarlar meydana gelir. Daha sonrasında iltihaplanma başlamaktadır. Köpeğinizin diş bakımı yapılmadığı taktirde ilk aşamada tartarlar oluşmakta ilerleyen süreçlerde kemiklerin aşınmasına ve diş kayıplarına neden olabilmektedir. 


Köpeklerde Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Köpek dostlarımızdaki diş eti hastalığını ilk aşamada öğrenmek zor olabilir. Ancak belirli günler de yapacağınız bakım veya kontrollerden sonra diş eti hastalığını anlayabilirsiniz. Diş eti hastalığının ilk belirtisi dişin diş etiyle buluştuğu noktanın ince kırmızı bir çizgi şeklinde olmasıdır. Bu durumda köpeğinizin diş etlerinin daha kırmızı ve büyük olduğunu göreceksiniz. Köpeğinizin vereceği tepkiler arasında; 

- Yemek yerken çiğneme sorunu,
- İştah kaybı,
- Aşırı salya üretimi,
- Ağız çevresinin sürekli kaşınması ve dokunulmasına izin vermemesi,
- Diş ağrısı sebebiyle davranışsal değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz.

Köpeğinizin diş ve diş etlerindeki hastalığın belirtileri ise aşağıdaki gibidir.

1- Diş Eti İltihaplanması: Diş eti rahatsızlıklarında öncelikle ilk belirti diş eti iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma ile kızarıklık ve şişme meydana gelmektedir. Köpeğinizin diş etlerine yerleşen bakterilerin bu alanda çoğalması bu gibi belirtilere neden olmaktadır.

2- Diş Etlerinde Çekilme: Diş arasındaki bağlantıyı sağlayan diş etleri, zaman içerisinde diş yapısındaki etlerin çekilmesine neden olmaktadır.

3- Ağız Kokusu: Sadece hayvan dostlarımızda değil her canlıda söz konusu olan ağız kokusu diş hastalığının en belirgin özelliğidir. Ağız kokusunun, sebebi diş bakımının yeteri kadar yapılmaması ve dişlerin çürümesi ağız kokusuna sebep olmaktadır.

4- Diş Eti Kanamaları: Diş etlerinin yapısı bozulduğunda dişler daha da hassaslaşır. Bu durumda diş eti kanamaları meydana gelmektedir.

5- Dişlerde Gevşeme: Normal durumlarda diş etleri, çene kemiklerine sıkı bağlar ile bağlıdır. Bu gibi diş eti problemlerinde dişlerde gevşeme ve hareket etme (sallanma) söz konusu olabilir.

Köpeklerdeki Diş Eti Sorunu Nasıl Önlenebilir?

Köpek dostlarınızın diş eti sorunlarını önleyebilmek için ilk olarak köpeğinizin diş bakımını doğru ve düzenli bir şekilde yapmalısınız. Ayrıca dişlerini düzenli fırçalandığına dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin diş yapısında tartar ve diş taşları oluştuğunu fark ettiğiniz an veteriner hekimine giderek temizleme işlemini yaptırabilir gerekli tedavi işlemleri uygulayabilirsiniz.

Kısacası diş eti hastalığının, tedavisi ve iyileşmesi uzun bir süreçtir. Bu süreçte köpek dostlarımızın ağız hijyeni ve bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Bu bakım esnasında sizlere yardımcı olması açısından diş fırçası ve macunu kullanabilirsiniz. Yazımız ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.