Hayatımızın her anında yanımızda olan köpek dostlarımız her yıl belirli dönemlerde tüy dökmektedir. Düzenli olarak dökülen tüyler normal karşılansa da normalin üstünde tüy dökülüyor ise burada olumsuz bir durum olabilir. Köpeklerdeki tüy dökümü çevresel ve ırkına ait genlerden kaynaklı olabilmektedir. 


Köpekler Neden Tüy Döker?

Tüm tüylü canlılarda olduğu gibi köpek dostlarımızda da ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğun tüy dökümü olmaktadır. Bunun nedeni köpeklerin mevsimsel geçişlere uyum sağlamasından kaynaklanmaktadır. Köpekler kış aylarından yaz aylarına geçiş sürecinde kalın tüylerini dökerek ince tüyler çıkarmaktadır. Kış aylarına girerken ise bu işlemin tam tersi gerçekleşmektedir. 

Köpeklerde Tüy Dökülmesinin Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Mevsimsel tüy döküme döngüsü ve köpeğin ırkına ait tüy dökülmesi dışında gerçekleşen tüy kaybı köpeğin beslenme, hastalık veya stres kaynaklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bunları sıralayacak olursak;

- Beslenme: Köpeğin yetersiz veya dengesiz beslenmesi sonucunda tüy dökülmesi sorunu ile karşılaşılabilir. 

- Cilt Hastalıkları: Cilt hastalıkları, bölgesel olarak tüy dökülme sonucu ortaya çıkan dermatolojik hastalıktır. Köpeklerde sıklıkla rastlanan bu hastalık tüy kaybına neden olmaktadır. 

- Alerjiler: Köpeğin cildinin hassas olması ile alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Alerjilerin en belirgin belirtisi tüy dökülmesidir. 

- Parazit Etkileri: Köpeğin vücudunda görülen kene, tenya, bağırsak kurdu, mantar, pire ve uyuz gibi parazitler kaşıntıya neden olmaktadır. Bu da tüy dökülmesine sebebiyet vermektedir. 


Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Köpeğinizin tüy dökülme sorununun tedavisi için öncelikle tüy kaybının nedeninin bilinmesi gerekir. Tüy kaybı sorununu belirlemede veteriner hekiminiz kesin bilgi verecektir. Veteriner kontrolünden sonra atılması gereken adımlar aşağıdaki gibidir.

- İlk olarak köpeğin beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Bu nedenle köpeğin ırkı, yaşı, aktif durumu doğrultusunda mama seçimi yapılmalıdır. 

- Köpeğin bakımında sıklıkla veya nadiren yıkanması, tüylerin nadiren veya hiç taranmaması tüy kaybına neden olmaktadır. Bu doğrultuda belirli günlerde köpeğin bakımı yapılmalıdır. 

- Stres, tüy kabına neden olan sorunlardan biridir. Örneğin köpeğin uzun bir süre kapalı alanda kalması strese neden olabilir. Gün içinde belirleyeceğiniz saatlerde köpeği gezdirerek keyif almasını sağlayabilirsiniz. 

Kısacası tüm köpek ırklarında mevsimsel tüy dökülmeleri gerçekleşir. Mevsimsel gerçekleşen tüy kayıplarında köpeğin yıkanması ve tüylerinin taranması ile sorun giderilebilir. Ancak normalden fazla ve bölgesel olarak tüy kayıplarında veteriner hekiminize danışmanız gerekebilir. Kaşıntı sonucu bölgesel tüy kayıpları, çoğunlukla cilt hastalıkları sonucunda gerçekleşir. Bu konuda veterinerinizin vereceği tedavi sürecini uygulayarak doğru bakım ile tüy dökülme sorununu en kısa sürede atlatabilirsiniz.